A.I.T.A. , Tuusula, Helsinki

Agricoltural Identity Turn of Anttila.

Europan Finland 15.

with Elena Dambrosio and Gianpiero Zaccaria

A.I.T.A. stands for Agricoltural Identity Turn of Anttila. And this is precisely the goal our project aspires to: make Anttila a post agrarian productive village, and achieve this without distorting its main characteristics. What we considered to be the distinctive features of this place, to be preserved and enhanced with the tools of the urban project, are: the strong agricultural vocation, the direct relationship of the built with the natural element, the special interweaving between the circumscribed dimension of the village and the linear-territorial one of the coast of the lake.
We have considered that the real change in this rural village must be founded and motivated on a contemporary interpretation of the cultural roots and the historical and natural heritage of the place. A change that is accompanied by new social, housing and production models, which must be able to harmonize at best with the tourist and recreational vocation of the place. So we thought about acting on the shape of the built environment, reworking it and synthesizing it into a pure and recognizable figure, which nevertheless manages to enter into an intimate relationship with the pre-existing structures and with the natural landscape. The rectangle in which the whole project is inscribed / circumscribed has dimensions 344×216 m. In it we insert all the functions foreseen by the functional program and to it we entrust our idea of post-rural village.
All the buildings are arranged along the sides of the rectangle, including residences and services. They form a compact but porous and flexible border, crossed in all its extension by pedestrian paths. The routes start from the inside of this large courtyard and unfold towards the outside, allowing both residents and visitors to experience the continuity / discontinuity of the plantations, another fundamental component of the project.
The interior of the court is in fact conceived as a rural agora: on the three sides life develops, the daily activity in accommodation and sports and tourist facilities; on the fourth side the court opens to its more naturalistic and sports-oriented side, the one towards the lake. It is punctuated by an outdoor public space, left as neutral and free as possible, by two water collection basins (conceived as real landscape design actors), and by a gentle descent to the shoreline, which absorbs the leap in altitude and winds through the shade of the trees. The two basins are the terminals of a rainwater collection system inserted throughout the area, and also perform a phytodepuration task. From the north-west to south-east side, therefore, we have a sort of landscape promenade, which allows us to cross the site in all its vital internal-external connections, and which does not stop on the banks of the river.